Thursday, August 13, 2009

Isu berkenaan dasar perlaksanaan PPSMI!!

PPSMI adalah Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris. Perlaksanaan PPSMI telahpun dilaksanakan di kesemua sekolah samada di dalam mahupun sekolah di kawasan luar bandar. PPSMI adalah penting jika dilihat kepentingannya didalam era globalisasi kini yang mementingkan penekanan pembelajaran serta kefahaman di dalam Bahasa Inggeris. Ini kerana Bahasa Inggeris adalah bahasa kedua yang perlu dikuasai oleh masyarakat kini.

Pendapat saya, dasar perlaksanaan PPSMI ini sebenarnya adalah baik untuk murid-murid, guru serta masa depan negara. Ini kerana, zaman era globalisasi kini didapati banyak di dalam Bahasa Inggeris samada bahan-bahan seperti buku-buku bacaan, rujukan adalah kebanyakkannya di dalam Bahasa Inggeris. Bahasa Melayu bukanlah bahasa yang memundurkan tetapi tahap pendidikan kini telah meninggkat dan semakin pesat dengan kewujudan dan perkembangan ilimu-ilmu sains dan teknologi di dalam Bahasa Inggeris.

Berikutan itu, terdapat banyak kelebihan dan juga kekurangan yang didapati daripada sepanjang tempoh perlaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris atau dikenali sebagai PPSMI. Diantara kelebihan yang dilihat ialah darisegi wujudnya peningkatan dikalangan murid-murid sekolah walaupun peratus peningkatannya hanya rendah.

Kelemahan yang terdapat daripada perlaksanaan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris sejak beberapa tahun lepas adalah didapati tidak memuaskan dan tidak mendapat sambutan darisegi prestasi pelajar terutamanya prestasi para pelajar yang berada di luar bandar adalah menurun sejak perlaksanaan dasar tersebut. Kebanyakkan peratusan prestasi pelajar didapati telah menurun sejak wujudnya dasar PPSMI ini ke dalam sistem pembelajaran di setiap sekolah. Berkemungkinan disebabkan persekitaran pembelajaran mereka sejak dari awal bangku sekolah adalah bermula dengan bahasa ibunda kita iaitu Bahasa Melayu dan lebih selesa menggunakannya. Faktor lain yang dapat saya nyatakan di sini ialah masalah daripada guru-guru juga samada darisegi tahap pendidikan dan penguasaan ilmu Bahasa Inggeris yang lemah, kurang akan menjadi punca dasar PPSMI tidak berjaya dengan sepenuhnya.

Saya cadangkan sesiapa yang membantah perlaksanaan dasar PPSMI ini supaya cuba mencari rujukan-rujukan pelajaran sains, matematik dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris dan lihat betapa besarnya perbezaan yang boleh dilihat. Kita perlulah melihat isu dasar PPSMI ini dalam tempoh jangka panjang dan bukannya semata-mata untuk melihat para pelajar sukar menguasai pelajaran yang berkaitan Bahasa Inggeris dalam tempoh dua hingga ke tiga tahun. Tetapi untuk melihat pelajar sekarang berjaya dalam tempoh masa 20 hingga 30 tahun setelah bersusah payah belajar dalam tempoh dua hingga ke tiga tahun.

Maka itu, kita sebagai rakyat Malaysia yang gemilang dan terbilang perlulah sama-sama menyahut seruan Y.A.B Perdana Menteri kita menerusi konsep 1 Malaysia, terkandung 8 nilai yang mengukuhkan lagi konsep tersebut iaitu "Budaya Berprestasi Tinggi, Budaya Ilmu, Budaya Ketepatan, Integriti, Ketabahan, Kesetiaan, Kebijaksanaan dan Inovasi".

Rujukan:

http://tunfaisal.blogspot.com/

1 comment:

  1. Belajar lah , Berusaha lah demi kebaikan Anda di masa sekarang dan akan datang.. Belajar lah teknik terkini dan mudah berkesan Mahir Bahasa Inggeris. Layari http://mahirbahasainggeris.com sekarang.

    ReplyDelete